Vip vergunningen en architecten

Waarom je een bouw tekening moet maken?

Voor verbouwingen waarbij een omgevingsvergunning nodig is, is het antwoord op deze vraag vrij simpel. Die tekeningen moet je dan laten maken. Een bouwtekening is namelijk een verplicht onderdeel van jouw vergunningsaanvraag. Zonder tekeningen krijg je die vergunning niet.

BOUW PROCES

 

Een bouwproces is, ongeacht de omvang van het project, globaal in 7 stappen te verdelen .

FORMULEREN UITGANGSPUNTEN

Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek worden uw wensen en eisen geïnventariseerd en vastgelegd in een aantal uitgangspunten. U kunt verschillende ontwerpen van ons bureau inzien, we vertellen over onze werkwijze en wat wij voor u kunnen betekenen. Aan de hand van uw wensen kunnen wij u een kostenindicatie geven en bekijken we of de wensen passen binnen het beschikbare budget. Belangrijk is dat u als klant de keuze heeft in wat wij voor u doen.

VOORLOPIG ONTWERP / PRAATPLAN

Nadat u heeft besloten om samen met ons uw bouwplan te gaan realiseren wordt aan de hand van schetsen, modellen en varianten het plan vorm gegeven. Het voorlopig ontwerp met eventuele varianten zal met u worden besproken en worden getoetst aan het budget.

DEFINITIEF ONTWERP

Na uw goedkeuring zal een definitief ontwerp met de definitieve verschijningsvorm, materialisatie en maarvoering. Het plan zal worden getoetst aan het geldende bestemmingsplan en de daarbijbehorende welstandsnota. Medewerking kan aan de gemeente worden gevraagd, eventuele bezwaren kunnen zo in een vroegtijdig stadium worden weggenomen.

BOUWVERGUNNINGSFASE

In de bouwvergunningsfase wordt het plan zowel esthetisch als technisch verder uitgewerkt. De aanvraag voor de bouwvergunning wordt opgesteld en aangevuld met een toetsing van het Bouwbesluit, een EPN-berekening, een statische berekening en/of bodemonderzoek/sondering kan uw bouwaanvraag worden ingediend. Tevens wordt hierbij rekening gehouden met het aanvragen van eventueel andere benodigde vergunningen en/of rapporten.

BESTEK / TECHNISCHE OMSCHRIJVING

Nadat de bouwvergunning is aangevraagd wordt het plan verder uitgewerkt in de vorm van bestektekeningen en bestek of technische omschrijving. Hierin staat welke materialen op welke plaats, onder welke garanties en omstandigheden moeten worden aangebracht. Ook de afwerking en detaillering zal hierin duidelijk worden omschreven. De gegevens worden door de aannemer(s) gebruikt om te calculeren en het voorkomt dat u bij verschillende prijsaanbiedingen appels met peren vergelijkt.Het geeft u zekerheid dat wat u in gedachten heeft ook werkelijk zal worden gerealiseerd.

ZOEKEN VAN UITVOERENDE PARTIJEN

Wij adviseren en helpen u bij het selecteren van de aannemers en onderaannemers. De geselecteerde partijen stellen aan de hand van het bestek en bestektekeningen een calculatie op die door ons vakkundig worden gecontroleerd en beoordeeld. Na overeenstemming over de aanneemsom wordt door opdrachtgever en aannemer een overeenkomst ondertekend en kan de bouw beginnen.

BEGELEIDING TIJDENS DE BOUW

Tijdens het bouwen moeten de verschillende partijen en onderdelen op elkaar moeten worden afgestemd. Bouwbegeleiding biedt u hierbij een helpende hand. Wij zullen in overleg met u aanvullende uitvoeringstekeningen maken en begeleiden, controleren en bewaken het budget, de materiaalkeuze, de planning, het meer- en minderwerk, de onderaannemers en/of leveranciers tijdens de bouw. Als de uitvoering gereed is wordt samen met u het gebouw

OPGELEVERD.

Het gebouw kan dan in gebruik worden genomen met een resultaat zoals u het in gedachten had.

BOUWEN

 

HOE LANG DUURT EEN BOUWTRAJECT

De duur van een bouwproces is afhankelijk van de omvang en complexiteit van het te realiseren gebouw. De vergunningsprocedure is mede bepalend voor het verloop van het bouwproces en kan per situatie sterk verschillen. Neem voor een indicatie contact op met … Architecten. Wat kost bouwen Evenals de tijdsduur zijn ook de kosten van het bouwproces afhankelijk van de omvang en complexiteit van het te realiseren gebouw. We kunnen vooraf een inschatting maken van de omvang en complexiteit, op basis daarvan kan vervolgens een globale indicatie worden geven van de te verwachten kosten. Algemeen moet met de volgende posten rekening worden gehouden: bouwkundig, installaties, vaste inrichting (zoals o.a. een keuken), architect, constructeur, diversen/onvoorzien, legeskosten en BTW.

HOE KIES IK EEN AANNEMER

Betrouwbaarheid en vakmanschap zijn essentiële vereisten voor een goede samenwerking en een kwalitatief hoogwaardig eindresultaat. Opdrachtgevers van referentieprojecten kunnen over een aannemer veel informatie verschaffen. Ook kan het nuttig zijn om een aannemer uit de buurt te kiezen omdat hij bekend is met de plaatselijke omstandigheden. De goedkoopste aannemer is niet altijd de beste. …. Architecten kan u adviseren op grond van zijn ervaring met diverse aannemers van voorgaande projecten. Tevens kunnen wij inschatten of de aannemer geschikt is voor het type en/of de omvang van het project.

HOE VOORKOM IK MEERWERK

Meerwerk ontstaat meestal wanneer met onvoldoende gegevens is gestart met bouwen. Slechts een vergunningstekening is lang niet toereikend om probleemloos een volledige en eenduidige opdracht aan een aannemer te kunnen verstrekken. Zorg dus dat alles deskundig is vastgelegd op tekeningen en in een bestek of technische omschrijving voordat gestart wordt met bouwen. De kosten die men op een architect wil besparen worden doorgaans in veelvoud aan een aannemer weer uitgegeve

VERGUNNINGEN

 

HEB IK EEN BOUWVERGUNNING NODIG

Welke bouwwerken bouwvergunningsvrij zijn, een lichte of reguliere bouwvergunningprocedure moeten doorlopen is in de wet vastgelegd. Daarbij zijn een aantal voorwaarden van belang. Deze hebben te maken met de afmeting en de plaats van het bouwwerk. Zo mag bijvoorbeeld het zij- of achtererf van een woning niet voor meer dan de helft bebouwd zijn. Een dakkapel of dakraam moet ten minste 0,5 meter van de dakrand liggen. Verder mag aan de voorkant en bij hoekwoningen ook aan de zijkant van de woning niet zo snel vergunningsvrij gebouwd worden dan aan de achterkant. Ook staat in de Woningwet omschreven welke gegevens moeten worden verstrekt bij de aanvraag van een bouwvergunning. Het bouwplan wordt getoetst op de volgende aspecten:

  • voorschriften van stedenbouwkundige aard;
  • bestemmingsplan;
  • welstandscriteria;
  • bouwtechnische eisen (het BouwBesluit);
  • gebruiksbepalingen.

De bouwtechnische eisen in het ‘Bouwbesluit’ zijn verdeeld over de rubrieken veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid. Op ‘Bouwvergunningen Online’ van het Ministerie van VROM kunt u een snelle toets uitvoeren om te zien of u een vergunning nodig heeft. Daarnaast kan de gemeente u nader informeren over de plaatselijke eisen uit het bestemmingsplan en de gevolgen voor uw situatie.

HEB IK NOG ANDERE VERGUNNINGEN NODIG

Naast een eventuele bouwvergunning is het mogelijk dat u nog andere vergunningen nodig heeft. Dit kan het beste bij de gemeente zelf worden nagegaan. Voorbeelden van andere vergunningen zijn:- sloopvergunning-monumentenvergunning- milieuvergunning- gebruiksvergunning-kapvergunning- inrit- of uitritvergunning- steigervergunning.

WAT IS EEN BESTEMMINGSPLAN

Een bestemmingsplan beschrijft wat er met de ruimte in een bepaalde gemeente mag gebeuren. Of er in een gebied bijvoorbeeld een sportcomplex of een camping mag komen. Er staat ook in waar winkels, horeca en bedrijven mogen komen. Het bestemmingsplan geldt zowel voor burgers, bedrijven als voor de gemeente zelf. Bestemmingsplannen bevatten niet alleen regels over het grondgebruik, maar bijvoorbeeld ook over maximale hoogte en breedte van bouwwerken. In principe moet een bestemmingsplan elke tien jaar opnieuw worden geactualiseerd. Past een bouwplan niet in het bestemmingsplan, dan kan de gemeente onder bepaalde voorwaarden vrijstelling verlenen.

WAT DOET DE WELSTAND COMMISSIE

De welstandscommissie beoordeelt namens de gemeente of een bouwplan architectonisch past in de omgeving. De gemeente legt in een welstandsnota zo concreet mogelijk vast welke welstandscriteria gelden voor de verschillende delen van de gemeente. Als u vergunningsvrij mag bouwen, hoeft u niet te voldoen aan de criteria uit de welstandsnota. Er geldt dan wel dat uw bouwplan niet sterk mag afwijken van de redelijke eisen van welstand. Als u iets bijzonders wilt bouwen, is het dus raadzaam eerst contact op te nemen met de gemeente en te controleren of uw bouwplan past binnen de welstandsnota. Heeft u wel een bouwvergunning nodig, dan wordt uw bouwplan door de gemeente getoetst aan de welstandsnota.

KUNNEN BUREN BEZWAAR MAKEN

Als u gaat (ver)bouwen moet u ook rekening houden met uw buren. Buren hebben een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar, bijvoorbeeld voor het maken van een afscheiding tussen uw grond en die van uw buren. Het is altijd raadzaam eerst met uw buren te overleggen voordat u begint met bouwen, of u nu met of zonder bouwvergunning bouwt. U bent zelf verantwoordelijk voor overeenstemming met uw buren. De gemeente controleert dit niet, ook niet als u een bouwvergunning heeft aangevraagd.

HOE LANG DUURT EEN BOUWAANVRAAG

Bij een licht-bouwvergunningplichtig bouwwerk moet de gemeente binnen zes weken laten weten of u toestemming heeft om te bouwen of niet. Bij een aanvraag voor een reguliere bouwvergunning moet de gemeente binnen twaalf weken uitsluitsel geven. Deze termijn kan eenmaal worden verlengd met nog eens zes weken. Dit wordt u tijdig gemeld. De termijn begint te lopen op de dag dat de gemeente de aanvraag om bouwvergunning ontvangt. Door middel van een ‘artikel-19 procedure’ kan vrijstelling worden gevraagd voor bouwplannen die afwijken van het bestemmingsplan. De artikel 19-procedure is er in een ‘zware’ en een ‘lichte’ vorm.

WAT KOST EEN BOUWVERGUNNING

Voor het behandelen van de aanvraag voor een bouwvergunning brengt de gemeente kosten (leges) in rekening. Hiervoor gelden geen landelijke regels; de hoogte van de leges is per gemeente en per vergunningaanvraag verschillend. De meeste gemeenten hanteren een percentage van de bouwsom. De leges die de gemeente mag vragen staan in de gemeentelijke legesverordening. Deze kunt u bij de gemeente opvragen of inzien.

ARCHITECT

 

WAAROM EEN ARCHITECT

Een architect is als geen ander in staat om persoonlijke wensen te vertalen in realiteit. Hij maakt niet alleen een ontwerp maar begeleidt het hele bouwproces. Een professional die met vele schetsen en gesprekken vorm geeft. Hij is inventief en creatief en beschikt over een goed ruimtelijk voorstellingsvermogen. Hierdoor ziet hij mogelijkheden waar u zelf niet opgekomen was. Een architect luistert, kijkt, overlegt en vertaalt smaak en individuele wensen in een passend ontwerp. Bovendien is hij de technicus die het hele proces overziet, begeleidt en coördineert.

ARCHITECT IS GEREGISTREERD

In Nederland is de titel architect wettelijk beschermd. Alleen architecten die staan ingeschreven in het architectenregister mogen de titel architect voeren. De architecten van …… staan ingeschreven in het architectenregister van de Stichting Bureau Architectenregister (SBA). U bent hiermee verzekerd dat we over goede vakbekwaamheid en kennis beschikken om u ideeën en wensen vorm te geven en te realiseren.

WAT KOST EEN ARCHITECT

Een architect vraagt advieskosten voor zijn werkzaamheden. Deze bestaan uit het honorarium en eventueel bijkomende kosten. De advieskosten worden bepaald door onder andere de aard, omvang en complexiteit van de opdracht. Naar keuze kan het honorarium gebaseerd worden op een van tevoren overeengekomen vast bedrag, op grond van de tijd die wordt besteed of op basis van een percentage van de bouwsom. Een éérste gesprek kost u niets en brengt geen verplichtingen met zich mee.

OVEREENKOMST MET ARCHITECT

Voor opdrachten die V… Architecten uitvoert zijn De Nieuwe Regeling 2005 (DNR –2005) van toepassing. In dit document zijn afspraken met een architect vastgelegd. U vindt informatie terug over het totstandkomen van een opdracht, de wederzijdse verplichtingen die worden aangegaan en de aansprakelijkheid van de architect. In de bijbehorende standaard taakbeschrijvingen zijn omschrijvingen te vinden van de standaard- en mogelijke werkzaamheden van een architect. Het specifieke karakter van elke opdracht betekent wel dat aanvullende afspraken noodzakelijk zijn. Onderwerpen als de werkzaamheden van de architect, budget  advieskosten van …… Architecten, adviseurskosten van derden en bijkomende kosten worden per opdracht worden vastgelegd.

Werk tijden

Maandag - Vrijdag: 8:00-18:30 Hrs
Zaterdag - 8:00-15:00

Adres

Poortland 130 1046 BD Amsterdam
Phone: 020 337 51 36
Mobiel: 06 19 833 818
Email: info@vipbouwgroep.nl